Jak przechowywać owoce i warzywa w domu? Mamy swoje sposoby

2021-07-26
Jak przechowywać owoce i warzywa w domu? Mamy swoje sposoby

Dlaczego owoce i warzywa są tak ważne?

Już dzieci wiedzą, że owoce i warzywa powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Większość osób zdaje sobie z tego sprawę, dlatego kupuje je na zapas, np. na cały tydzień z góry. Musisz jednak wiedzieć, że zarówno warzywa, jak i owoce z czasem tracą swoje właściwości. Wszystko dlatego, że niekorzystnie wpływa na nie światło, czy temperatura. Jednocześnie jeden zepsuty egzemplarz może szybko „przenieść” się na pozostałe. Trzeba więc być naprawdę czujnym! 

Niektórzy z nas zbyt łatwo rezygnują z owoców i warzyw w swojej diecie, a to przecież ogromny błąd! W ten sposób rezygnujemy z niezwykle cennego źródła witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, białka, czy skrobi. Do tego jako źródło pektyn i błonnika są w stanie ochronić nasz organizm przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami. To także klucz do prawidłowej pracy układu trawiennego i przemiany materii. Poza tym już nasze babcie wiedziały, że poszczególne warzywa i owoce są ważnym elementem w walce z wieloma infekcjami (choćby czosnek, cebula, cytryna, czy maliny). Jak więc przechowywać owoce i warzywa w domu, aby szybko się nie zepsuły?

Jak przechowywać owoce? W lodówce?

Eksperci wskazują, że należy spożywać owoce i warzywa minimum 5 razy dziennie. Warto oczywiście jeść świeże propozycje, jednak trzeba być realistą – nie każdy może sobie pozwolić na wizytę na targu co drugi dzień. Trzeba więc mieć swoje sposoby na to, jak bezpiecznie przechowywać owoce i warzywa w domu. Wiele osób trzyma je po prostu w lodówce. Czy to dobry wybór? Tak i… nie. Chodzi o to, że część owoców w lodówce traci swój smak, a nawet po prostu szybciej się psuje. Wszystkie przez wydzielający się etylen, czyli gazowy hormon, który stymuluje ich dojrzewanie. Przygotowaliśmy więc dla Ciebie listę najpopularniejszych owoców: 

  • Awokado – chyba najmodniejsza propozycja w ostatnim czasie. Co musisz wiedzieć? Na pewno to, że awokado nie powinno się trzymać w lodówce. Po prostu umieść je w misce. Jeśli chcesz, aby szybciej zmiękło, połóż je… obok bananów!
  • Truskawki przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Pamiętaj, że jeśli je z niej wyjmiesz, będą psuły się jeszcze szybciej – podobnie, jak maliny!
  • Cytryny – zdecydowanie lodówka będzie dla nich najodpowiedniejszym miejscem. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
  • Jabłka oraz gruszki – nasze skarby narodowe warto trzymać poza lodówką, np. w misie.
  • Kiwi – tutaj lodówka jest jak znalazł. W niej kiwi nie straci ani smaku, ani aromatu.

Jeśli nie w lodówce to… gdzie?

Pamiętaj, aby owoce i warzywa, trzymać w lodówce oddzielnie. Nie powinny stykać się z wędlinami, czy nabiałem. Najlepsza będzie do tego dolna szuflada lub specjalnie wydzielona półka (obowiązkowo sucha i wyścielona np. ręcznikiem papierowym). Szczególne ważne jest, aby nie trzymać owoców z warzywami, ponieważ te zaczną gorzknieć! Odpowiednia organizacja miejsca w lodówce jest więc tutaj kluczowa, aby nie marnować niepotrzebnie jedzenia. 

A jak przechowywać owoce i warzywa, jeśli nie można trzymać ich w lodówce? Tutaj sprawdzą się dedykowane kosze, które jednocześnie pełną funkcję przepięknej ozdoby w każdej kuchni, czy na stole w salonie. Ale to nie jedyne rozwiązanie, jakie masz do dyspozycji! Jeśli w domu masz naprawdę dużo warzyw i owoców (co zawsze pochwalamy!) i nie mieszczą Ci się w misach, to doskonałym wyborem będą bardzo pomysłowe worki na żywność z ekologicznej bawełny. 

Masz jakieś swoje patenty na to, jak przechowywać owoce i warzywa w domu? Podziel się nimi z nami – szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem filozofii zero waste!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel