Jak wybrać termometr kuchenny? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie

2021-08-23
Jak wybrać termometr kuchenny? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie

Do czego przydaje się termometr kuchenny?

Termometr kuchenny to sprzęt, który sprawdza się nie tylko w przypadku restauracji, czy lokali gastronomicznych. Doskonale pełni swoją funkcję również w domu, np. podczas przygotowywania przetworów, mięsa, czy wypieków. Warto go mieć zawsze pod ręką. Choć jest to bardzo niepozorne urządzenie, w kluczowych momentach gotowania (czy smażenia) potrafi zadecydować o finalnym smaku całej potrawy. To szczególnie ważne, jeżeli chcesz mieć gwarancję udanego dania, szykując obiad lub deser dla gości. Kiedy przydaje się termometr kuchenny?

  • Pieczenie mięsa – termometr doskonale sprawdza się w przypadku szykowania większych porcji, np. pieczeni. Termometr pozwoli sprawdzić Ci temperaturę wewnątrz mięsa, dzięki czemu będziesz wiedzieć, że całość jest gotowa do podania.
  • Pieczenie ciasta (np. w keksówkach) – tu ze względu na dużą objętość ciasta ciężko ocenić „na oko”, czy całość jest idealnie upieczona.
  • Kontrola gotowanych produktów – niektóre produkty wymagają gotowania w określonej temperaturze. Dzięki temu możesz mieć pewność, że całość nie straci swojej konsystencji, np. nie zetnie się lub przypali.
  • Kontrola temperatury pokarmu dla niemowląt,
  • Smażenie potraw na głębokim tłuszczu, np. pączków.

To tylko niektóre z sytuacji, w których przydaje się termometr kuchenny. Gadżet ten powinien znaleźć się przede wszystkim w kuchennym ekwipunku wszystkich wielbicieli mięs, wypieków i słodkości (np. do przygotowania karmelu), ale również konfitur i przetworów.

Jaki termometr kuchenny wybrać? Poznaj kilka rodzajów

Rodzajów termometrów kuchennych jest wiele. Dzięki temu niektóre modele sprawdzają się lepiej podczas mierzenia temperatury cieczy, a inne sprawdzają się przy wypiekach. Jakie modele wyróżniamy? Podstawowy podział dzieli je na dwie grupy: elektroniczne oraz standardowe. Modele elektroniczne zasilane są na baterie, np. LR44. Dobry termometr kuchenny pokazuje pomiar zarówno w stopniach Fahrenheita, jak i Celsjusza. Jeżeli chcesz znaleźć uniwersalny model, który sprawdzi się niemal w każdej kuchennej sytuacji, powinieneś sugerować się:

  • zakresem pomiaru temperatury (termometry mogą posiadać węższą lub szerszą skalę, w zależności od przeznaczenia),
  • przeznaczeniem/rodzajem termometru (zastanów się, do czego będziesz używać termometru najczęściej. Inną konstrukcję posiadają modele do mięs, a inną do cieczy)
  • odporność wszystkich elementów termometru na wysoką temperaturę (to szczególnie ważne przy używaniu sprzętu w piekarniku).

Jak wybrać termometr kuchenny? Przeanalizuj dokładnie swoje potrzeby. Niektóre termometry sprawdzają się wyłącznie do mierzenia dodatnich temperatur, np. od +38°C do +205°C, a inne od -50°C do +300°C. Przy gotowaniu sprawdzają się modele, które można zawiesić na brzegu garnka lub naczynia. To dobra propozycja dla osób szykujących przetwory na zimę. Termometr szpilkowy to najlepsza propozycja do ciast i mięs, ponieważ pozwala sprawdzić temperaturę wewnątrz potrawy.

Termometr kuchenny do oleju i termometr kuchenny elektroniczny – modele ze szpilką

Termometry kuchenne ze szpilką są szczególnie łatwe w użytkowaniu. Tak, jak już wcześniej wspomnieliśmy, wyróżniamy modele elektroniczne i standardowe. Przydają się szczególnie podczas mierzenia wysokich temperatur, np. przy smażeniu pączków lub robieniu karmelu. Termometr kuchenny do oleju pozwala szybko i bezproblemowo pobrać temperaturę smażonego dania. Co warto zaznaczyć, niektóre termometry kuchenne do oleju posiadają dodatkowy znacznik, zaczepiony na obręczy tarczy temperatur. Pozwala on ustalić docelową temperaturę, jaką chcesz osiągnąć podczas smażenia.

Termometr kuchenny elektroniczny zapewnia z kolei szybki odczyt temperatury. Jedyną jego wadą jest fakt, że posiada baterię, dlatego zawsze przed przystąpieniem do gotowania warto upewnić się, że sprzęt jest gotowy do pracy. Z łatwością możesz znaleźć również termometr kuchenny elektroniczny z długą szpilką – ta uchroni Cię od bliskiego kontaktu z gorącą parą, olejem lub cieczą.

Mamy nadzieję, że już wiesz, jak wybrać termometr kuchenny i jaki model sprawdzi się u Ciebie najlepiej!

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel