Jak zrobić domowy makaron? Szybki poradnik dla fanów włoskiej kuchni!

2021-11-07
Jak zrobić domowy makaron? Szybki poradnik dla fanów włoskiej kuchni!

Dlaczego warto robić domowy makaron?

Statystyczny Polak zjada rocznie coraz więcej makaronu – wszystko dlatego, że coraz więcej osób eksperymentuje z różnymi smakami: a przecież makarony to podstawa w kuchni włoskiej i w wielu daniach azjatyckich. Nic dziwnego, że półki sklepowe aż uginają się od najróżniejszych rodzajów makaronu. A przecież z łatwością, za pomocą kilku prostych składników, dostępnych w każdej kuchni, możemy przygotować go samodzielnie! Taki makaron będzie się zasadniczo różnił:

  1. Po pierwsze będzie świeży (sklepowy makaron poddawany jest suszeniu, aby mógł stać dłużej).
  2. Po drugie: wiele tańszych makaronów dostępnych w sklepach zawiera zbędne składniki o niskiej wartości odżywczej (warto więc czytać etykiety!).
  3. Po trzecie: robiąc makaron samodzielnie, masz pełną kontrolę nad jego jakością i składem. Możesz również eksperymentować ze smakiem, robiąc makaron barwiony (zielony, czarny), czy po prostu przygotowany pod Twój gust!

Jest jeszcze jedna rzecz, o której często nie myślimy w kuchni, czyli satysfakcja. Czasem warto cofnąć się do korzeni, przygotowując poszczególnie składniki samodzielnie, jak nasze mamy i babcie. To niezwykle wyciszające i dające ogrom satysfakcji. Domowy, niedzielny rosół z własnoręcznie przygotowanym makaronem? A może prawdziwie włoskie, aromatyczne spaghetti? Nam już cieknie ślinka!

Co będzie Ci potrzebne do zrobienia domowego makaronu?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowy makaron, to od razu uspokajamy: to naprawdę nie jest trudne! Potrzebne będą Ci najbardziej podstawowe produkty: mąka, jajka, sól do smaku i odrobina wody. W przypadku makaronu typowego dla włoskiej kuchni sprawdzi się jeszcze oliwa z oliwek (warto postawić na oliwę wysokiej jakości!). Jak zrobić domowy makaron, który będzie zabarwiony na dany kolor? Tutaj przydadzą Ci się:

  • zioła,
  • zmiksowany szpinak,
  • przecier pomidorowy,
  • kurkuma,
  • szafran,
  • puree z marchewki i dyni.

W przygotowywaniu domowych produktów najlepsze jest to, że masz ogromną dowolność i naprawdę szerokie pole do popisu. W przypadku makaronu warto użyć mąki pełnoziarnistej – dzięki temu będzie bardziej pełnowartościowy. Z kolei dodanie większej liczby jajek podwyższy zawartość pełnowartościowego białka.

Jak zrobić domowy makaron krok po kroku?

Zacznij od przesiania mąki i usypania niewielkiego kopca. Wbij do niego jajka (niektóre przepisy wymagają całego, bądź samych żółtek). Dopraw do smaku i zacznij ugniatanie, dokładnie łącząc składniki w jednorodną masę. Jeśli ciasto przykleja się do stolnicy, dodaj trochę mąki. Jeśli jest za twarde, dodaj nieco wody. Warto tutaj postawić na wygodną stolnicę, np. silikonową, która jest niezwykle wygodna do ugniatania ciasta. Ugniatanie powinno zająć Ci 15-30 minut – tutaj przyda się nieco wprawy, aby właściwie ocenić, czy jest gotowe. Teraz pora na kolejny krok, zdaniem wielu mistrzów najważniejszy. Chodzi oczywiście o wałkowanie.

Wałkowanie nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać! Chodzi o to, aby zachować jednolitą grubość na całej powierzchni. Tutaj z pomocą przychodzą kapitalne maszynki do makaronu. Domowy makaron z maszynki nie tylko jest równy i pyszny, ale również samo urządzenie daje Ci ogromną dowolność. Możesz przecież wybrać jeden z wielu kształtów:

  • tagliolini,
  • lasagne,
  • fettucine,
  • spaghetti,
  • czy ravioli.

Dzięki temu przygotujesz absolutnie dowolne danie kuchni włoskiej! Pamiętaj, aby nie bać się eksperymentów i kombinowania ze smakami. To przygoda, którą można porównać do wypiekania domowego chleba – gdy raz spróbujesz, już nigdy nie wybierzesz sklepowej propozycji!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel